İskender Kordu

Silivrispor nasıl kurtulur?

İskender Kordu

TFF 3. Ligde sezonun ilk yarısını düşme hattının içinde bitiren Silivrispor’da ikinci yarı öncesi taraftarlar arasında yükselen sert eleştirileri tüm kamuoyu olduğu gibi bizler de duyuyoruz.

Peki, Silivrispor ne oldu da bu duruma kadar geldi? Sorumlu ya da sorumlular kimler? Silivrispor’un geldiği bu nokta normal mi? Ya da gelinen nokta dünyanın sonu mu Silivrispor için? Bence şu anda suçlu aramaya gerek yok.

Camianın şu anda ötekileşmeye değil birleşmeye ihtiyacı var her zamankinden daha fazla. Silivrispor’un bir profesyonel olabilmek için kaybedeceği 20 senesi daha yok. Bu takımın nasıl 3.Lige yükseldiğini hepimiz çok iyi biliyoruz.

Benim yazılarımı dikkatli takip edenler sezonun ilk haftasından beri teknik direktör Sertan Güriz’in özellikle Ardahan Gündoğdu ve Ömer Faruk Acı tercihlerini nasıl eleştirdiğimi iyi bilirler. Nitekim bana göre de takımın ilk yarıyı düşme hattının içinde tamamlaması tamamen teknik bir konudur.

Ne zaman Güriz ilk on birden Ardahan Gündoğdu ve Ömer Faruk Acı’yı birlikte kesti takım o zaman maç ve puan kazanmaya başladı. Ne zaman işler yoluna girdi, takım düzlüğe çıktı o zaman Sertan Güriz son 3 maçtaki gibi Ardahan Gündoğdu ve Ömer Faruk Acı’yı birlikte oynatmaya başlayarak yeniden kendi bindiği dalı kesmeye başladı. Sezonun birinci, üçüncü ve beşinci haftasında iç sahada oynanan maçlardan sonra yaptığım analizler ve kadro eleştirileri ortada. İsteyenler o günkü yazılarımı www.istanbulamator.com’daki köşe yazıları arşivinden bulup okuyabilirler.

Gelinen noktada yapılacak tek iş kadro tercihlerini yeniden gözden geçirmektir. Bana göre kadro konusunda işi küme düşme potasına kadar getirecek bir zayıflık söz konusu değil. Bu takım ikinci yarı öncesi yapılacak en önemli iş yapılacak transferle orta sahayı sertleştirerek yumuşak olan orta saha merkezini güçlendirmektir.

Siz orta sahada rakiplerinize pres yapmaz, eskort gibi yanında sadece eşlik ederseniz daha ikinci yarının ortası gelmeden lige mendil sallarsınız. Yani burada iş teknik direktör Sertan Güriz’e düşmektedir. Israrla orta sahayı bu kadar yumuşak tutup yanlışlarında ısrar etmesine gerek yok. Bundan sonraki süreçte yapılacak olan her yanlış kadro teknik direktör Sertan Güriz’e yazar.

Kimse sorumlu olarak yönetimi ya da başka unsurları görmesin bana göre. Bu takımı düzeltirse yine Sertan Güriz düzeltir. Bunun için de ara transferde bu işlerin düzeltilmesi, orta sahaya en az iki takviye ile birlikte iyi bir golcü ile bu iş düzeltilir. Bunun için de Güriz’in Ömer Faruk Acı’nın da takımdan ayrılmasıyla artık orta sahada Ardahan Gündoğdu ısrarından vazgeçmesi lazım.

Güriz’in takımın başında devam edeceği açıklamalarından yola çıkarak tavsiyem orta sahaya en az iki tane ilk on birde oynayacak kalitede, hem savunma hem de hücumu birlikte yapan iki yönlü orta saha ile hücum hattında yırtıcı bir santrafor aldırması.

Güriz ilk yarıda olduğu gibi Ardahan ısrarını bırakmalı, artık orta sahayı ve ilk on biri Ardahan’sız kurarak daha dinamik, iki yönlü ve savaşan bir orta saha ile takımı ligde tutacağını bilmelidir.

Bu saatten sonra Güriz şunu iyi bilmeli ki sezon sonunda olası bir küme düşme halinde konu teknik bir konu olduğu için fatura kendisine kesilir. Koskoca Silivrispor’un da amatör kümede mücadele etmesine kimsenin gönlü razı olmaz. Bir takımın Bölgesel Amatör Ligden profesyonel lige yükselmesi için de ne kadar büyük bir kaynağa ihtiyaç duyulacağını bilmeyen yoktur.

Çünkü amatör ligde kulüplerin profesyonel liglerdeki gibi gelir kaynakları olmadığı için kendi cebinizden harcamak zorundasınız. O nedenle ligde kalmak da en az şampiyon olmak kadar kıymetlidir profesyonel liglerde. Futbolda yenemiyorsan yenilmeyeceksin felsefesi de çıkamıyorsan düşmeyeceksin felsefesiyle eşdeğerde kümede kalman halinde. Sertan Hocam ne yap ne et bu takımı ligde tut.

Benden dost tavsiyesi. İlk yarıyı iyi bir şekilde analiz ettiğinde hatayı nerede yaptığını göreceksin. Çünkü benim izlediğim üç maçta da gördüğüm şey hep aynı. Ekibinle birlikte sezon başından bugüne kadar çıktığınız maçlarda çıkardığınız on birleri, oyuncu değişikliklerini, oyuncu değişikliklerinden önceki ve sonraki skorları, Ardahan Gündoğdu’nun ilk on birde olduğu bölümlerdeki, çıktığı dakikalardan sonraki maç skorları ile birlikte hiç oynamadığı maçlardaki skorları yan yana getirerek hatayı nerede yaptığını çok iyi bir şekilde göreceksin.

Kazandığın maçları da en iyi şekilde analiz ederek nerede doğru yaptığını, kazandığın maçlarda hangi hamlelerinin işe yaradığını, kimler çıkıp kimler girdikten sonra maçları kazandığını ve istediğin skoru aldığını görmek için sadece bu işe zaman ayırıp ekibinle birlikte bu analizleri yaparsan doğru yolu mutlaka bulacaksın.

Ben Sertan Güriz’in bu analizleri yapıp iyi bir devre arasıyla ve doğru transferlerle birlikte yanlış yoldan döneceğine inanıyorum. Çünkü Sertan Güriz’in geçmişte yaptıkları benim için bu konudaki en büyük referansım. Sağlıklı ve güzel günler sizlerle olsun.
 

Yazarın Diğer Yazıları