İskender Kordu

AMATÖRLERİN HAKLI İSYANI

İskender Kordu

Türkiye'de profesyonel ligler başlarken başta Bölgesel Amatör Lig olmak üzere Süper Amatör Küme ve alt ligler hakkında verilecek olan kararın Ocak ayına kalması amatörlerin kazan kaldırmasına neden oldu.
 
Artık bu isyan ulusal televizyon kanallarına kadar gelmiş durumda. Her programda spor yorumcuları bu konuyu dile getirerek amatör futbolcuların isyanını paylaşıyorlar.
 
Peki, amatörlerin bu isyanı gerçekten haklı mı? Gelinen noktada siz düğün salonlarını, alışveriş merkezlerini açarsanız, plajları serbest bırakırsanız, metrobüslerde insanların üst üste yolculuk yapmasına seyirci kalırsanız amatörler de haklı olarak çıkıp amatör liglerin başlamasını isteyeceklerdir.
 
Mantık olarak baktığımızda amatörlerin bu isteğini gayet makul karşılayabiliriz. Amatör futbolcular da gelinen bu noktada burada kendilerine argüman olarak toplumdaki normalleşmeyi kullanırken amatör maçların neden bu kapsamın dışında bırakıldığını soruyorlar.
 
Devlet nasıl ki aylarca dükkânları kapalı olduğu için evlerine ekmek götüremeyen, devletten kredi çekerek ayakta kalan esnafı en küçüğünden büyüğüne kadar yeniden normalleşme kapsamına sokarken Türkiye'de 8 Binin üzerinde olan amatör kulüplerin spor yapabilmesi için bir çaba göstermemesini sindiremiyorlar. Çünkü Türkiye'de ister kabul edin ister etmeyin amatör liglerden geçimini sağlayan, evlerine ekmek götüren, bu işi bir meslek haline getirmiş bir futbolcu topluluğu ve antrenör ayağı var aynı zamanda. Devlet nasıl esnafa kulak verdiyse amatörlerin de bu isyanını duymak zorunda.
 
Peki, bu noktada Amatör Kurulun çalışmalarınızı nasıl buluyoruz? Ben bu noktada Amatör Kurulu fazla eleştiremem. Onlar için de insan sağlığının en önemli nokta olduğunu çok iyi biliyorum. Salgının bu kadar tavan yaptığı, vaka sayılarının ve vefat sayılarının katlandığı bir dönemde Amatör Kurulun da Sağlık Kurulu ve Bilim Kurulu'ndan gelen görüşler sonrasında liglerin başlama tarihini ötelemesini de doğru buluyorum.
 
Amatör Liglerle profesyonel ligleri karıştırmamalıyız. Profesyonel ligleri belki önlemleri alarak oynatmanız mümkün ama amatör liglerde kulüplerin, profesyonel kulüplerin uygulamak zorunda olduğu protokolleri yerine getirmesi fiziksel olarak mümkün değil. Dolayısıyla amatör liglerin başlatılması için en uygun zamanı beklemek bana göre daha mantıklısı. Aksi takdirde virüs bu kadar tavan yapmışken amatör futbolu da bu normalleşmenin içine katarak sahaları futbola açmak ve ligleri oynatmak gençlerimize spor yaptıracağız derken onları virüsün kucağına atmak demektir. Bu nedenle de Amatör Kurul neden bu ligleri oynatmıyor demenin kendine göre yüzde yüz haklı yönleri olmakla birlikte bu konuda Amatör Kurulu günah keçisi olarak nitelendirmek de doğru bir davranış olmayacaktır. Amatör futbolcuların yüzlerce haklı nedeni olmakla birlikte şu aşamada liglerin durdurulmasının da tamamen onların sağlıkları için alınmış bir karar olduğu unutulmamalıdır. Bence bu konuda biraz daha sabırlı olmalı, devletin virüsle verdiği mücadeleye destek olmalıyız.
 

Yazarın Diğer Yazıları