Cemil Kenar

Bozulmuş insandan daha korkunç bir yaratık yoktur!

Cemil Kenar

Eskiden kumbaralar vardı.
Tasarrufun, birikimin sembolüydü.
Özellikle çocuklara hediye verilir, ihtiyaç olduğunda harcasın diye para biriktirmeye teşvik edilirdi.

Artık herkesin kredi kartı var. Olmayan parayı harcasın diye veriliyor. Hiç zahmetsiz alıyorsunuz. Temassız işlem limiti 1 Şubattan itibaren 500 TL oluyor. Pin kodu bile sormuyorlar.
Sonra mı?
Sonrası borç yiğidin kamçısıdır, öde öde bitmez…

Cem Yılmaz bir vesileyle eğitim şart dedi, slogan oldu, sıkıştığımız her konuda eğitim şart diyoruz. Tabii ki şart ama son yıllardaki atamalara görevlendirmelere alınan kararlara yapılan uygulamalara bakacak olursak fırsat eşitliğini unuttuk!!!

Her duyduğumuzu, okuduğumuzu olduğu gibi hemen kabul etmemek, merak etmek, sorgulamak, biraz şüpheci olmak gerekir. Şüpheciliğin anahtarı tarafsızlıktır. Fikirsizlik değil, tarafsızlık. Doğru yerde doğru soruyu sormayı öğrendiğimizde daha adil bir dünya mümkündür…

Almanya’da bir lise müdürü her eğitim öğretim yılı başında öğretmenlerine şu mektubu gönderirmiş; “Bir toplama kampından sağ kurtulanlardan biriyim.
Hiç kimsenin görmemesi gereken şeyler gördüm.
İyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş mühendislerin inşa ettiği gaz odaları, iyi yetiştirilmiş doktorların zehirlediği çocuklar, işini iyi bilen hemşirelerin vurduğu iğnelerle ölen bebekler, lise ve üniversite mezunlarının vurup yaktığı insanlar.
Eğitimden bu nedenle kuşku duyuyorum. Sizlerden istediğim şudur, Öğrencilerinizin insan olması için çaba harcayın, çabalarsanız, bilgili canavarlar ve becerikli psikopatlar üretmesin. Okuma, yazma, matematik, fen, çocuklarımızın daha adil insan olmasına yardımcı olursa ancak o zaman önem taşır” diye hatırlatıyormuş…

Buradan eğitim karşıtlığı çıkmaz.
Ehliyet liyakat önemlidir.
Adalet önceliklidir.
 Eğitim, öğretim şarttır ama en önemlisi vicdandır.
Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, vicdanı kiraya verdin mi tüm makamlar senindir…

Dolayısıyla dünya coinle, tokenle, metaverseyle, yapay zekâyla uğraşırken biz idiotlarla uğraşmayalım…
 

Yazarın Diğer Yazıları