Ali Kemal Demir

İstanbul'da Hakem Derneği İl Hakem Kurulu'na cephe aldı

Ali Kemal Demir

Türkiye Futbol Federasyonu’na bağlı Merkez Hakem Kurulu geçtiğimiz haftalarda Süper Lig'de görev yapan Hakem listesini baştan aşağıya değiştirmiş ve içlerinde Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus ve Hüseyin Göçek’in de yer aldığı 13 Hakemi listeden çıkartmıştı.
Türk futbolunun uzun yıllardır yükünü çeken tecrübeli Hakemlerin de yer aldığı listedeki Hakemler Süper Lig listesinden çıkartılmış ve maç verilmeyeceği spor kamuoyuna ilan edilmişti. İstanbul’dan bu isimler arasında toplam 5 Hakem var.
Bu isimler arasında FİFA Hakemi Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus’un da olması bir takım tepkileri beraberinde getirmişti ancak olayın amatör hakemlere zarar verecek seviyeye gelmesi beklenmiyordu.
Hakem Derneğinden görülmemiş uygulama
İstanbul İl Hakem Kurulu, yıllardır haftalık maç dağıtımını Üsküdar Barbaros Mahallesinde bulunan Burhan Felek Spor Kompleksinin içinde yer alan Dernek Merkezinde yapıyor. Hakemlik yaptığım için iyi biliyorum, Hakem Derneği tarihi boyunca hiçbir zaman Çarşamba günü kapalı olmadı. Kurul Üyeleri, Pazartesi ve Salı günleri belli başlı çalışmaları yapar ve Çarşamba günü hep birlikte maç dağıtımını yapar. İHK sadece bu hafta 1000'i aşkın maç için toplamda 300 civarı özel ve resmi maç için amatör ve profesyonel Hakemi görevlendirdi. Bu maçlar, Kadınlar Ligi, SAL Klasman, 1.Amatör, 2.Amatör, BGL U19, U19 GL, U14 Ligi, U18 ve U16 Türkiye Şampiyonası İstanbul Elemeleri, ELİT U17 ve U16 maçlarından oluşuyor.  İddialara göre 15 gün önce yine Hakemlerin maç dağıtımını yapmak için Dernekte toplanan İHK’ya, Başkanlığını ve Yönetiminin çoğunluğunu Cüneyt Çakır’ın Babası Serdar Çakır’a çok yakın bir isimlerden oluşan ve Adil Uçankan’ın Başkanlık yaptığı Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) İstanbul Şubesi tarafından bir çeşit ambargo uygulandı. Kurul Üyeleri, Çarşamba günü Burhan Felek Spor Kompleksine gittiklerinde Dernek Binasının kapalı olduğunu gördüler. Her ne kadar Dernek tarafından "Dernek binasını her zaman açık tutmamız masraflar nedeniyle artık mümkün değildir" şeklinde bir izahat verilse de Aslında verilen mesaj çok açıktı. Yapılan görüşmelerden sonuç alınmayınca İstanbul İl Hakem Kurulu apar topar Okmeydanı’ndaki PERPA Ticaret Merkezinde bir araya gelerek Hakemlerin maçlarının dağıtımını yaptılar. Kurul, bu hafta ise çalışmasını bir Kurul Üyesinin çabasıyla farklı bir yerde yapmak zorunda kaldı. Üsküdar’daki Hakem Dernek Binası, Gençlik Spor İl Müdürlüğünün de kullandığı bir bina. İlk olarak Beyoğlu Kulebidi'nde yer alan Hakem Derneği daha sonraları (TFF Başkanı Haluk Ulusoy’du) Ali Sami Yen’in açık tribününün altındaydı. Üsküdar'daki bina yapılırken, bağışlar alındı. İsmail Hendek gibi isimlerin de ciddi destekleri oldu, Hakemler de gücüne göre Dernek Binası için para yardımı yaptılar. Özetle, Dernek Binası Hakemlerindir.
Tartışmalı geçen seçimi Adil Uçankan’ın listesi kazandı
Bunları yazarken, TFFHGD İstanbul Şubesinin İstanbul İl Hakem Kurulu’na açık bir engelleme yaptığını yazmakta bir sorun yoktu. Dernek seçimi geçtiğimiz aylarda yapılmış ve İHK eski Başkanı Yaşar Filiz ile mevcut Başkan Adil Uçankan’ın listesi yarışmış, Beylerbeyi 75. Yıl Şehit Erol Olçok Stadında yapılan seçimin hemen başında Divan Başkanı belirlenirken tartışmalar yaşanmış, M. Kamil Biricik’in oy sayımına itirazlar olunca FİFA eski Hakemi Mete Kalkavan ile Dernek eski Başkanı ve Süper Lig eski Hakemi Süleyman Abay iki tarafında ortak önergesi ile oyları saymakla görevlendirilmişti. Seçimi ise 24 oy farkla Adil Uçankan’ın listesi kazanmıştı. Geldiğimiz noktada, TFFHGD İstanbul Şubesi’nin TFF ile MHK’nin almış olduğu karara tepki olarak İstanbul İl Hakem Kurulu’na 'Çalışmalarınızı artık burada yapmanız mümkün değil' mesajını verdiğini söyleyebiliriz.
Eğitim için iki seçenek sunuldu
Hakemler bu olaydan nasıl zarar gördü, onu da anlatayım; Hakemler her ay düzenli olarak eğitim alıyorlar. Bu eğitimler şimdiye kadar sürekli olarak Burhan Felek Spor Kompleksindeki Oğuz Uğurlu Konferans Salonunda yapılıyordu. Hakemlere, Dernek tarafından gönderilen mesajda,  "Değerli Hakem ve Gözlemcilerimiz; İl Hakem Kurulunun her ay düzenlenen EPAK toplantısı öncesinde derneğimize yazılı olarak salon tahsis başvurusu yapmaları neticesinde, kendilerine Oğuz Uğurlu konferans salonumuz tahsis edilmekteydi. Ancak, Mart 2022 EPAK toplantısı için İl Hakem Kurulunun Derneğimize herhangi bir yazılı başvurusu olmamıştır. Bilginize sunar, maçlarınızda başarılar dileriz" denildi.
Ya Zeytinburnu ya da Sarıyer
Hakemler şimdi eğitim için iki farklı yerden birisini seçmek zorunda.  Hakemler ile Gözlemciler, İl Hakem Kurulu’nun tercih ettiği Zeytinburnu Cevizlibağ’da bulunan Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile Sarıyer İstinye’de bulunan ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile İstanbul Futbol İl Temsilciliğinin ortaklaşa kullandığı Orhan Saka Amatörler Evinde Konferans Salonundan birisini seçecekler. Hakemler ise bu gelişmelerden ve Dernek ile İHK arasındaki sorundan çok rahatsız olduklarını her fırsatta ifade ediyorlar. İl Hakem Kurulu ve Hakem Derneği bu tartışmaları sürdürürse zarar gören sürekli Hakemler olur.
Ali Kemal Demir

Yazarın Diğer Yazıları